Självvård är så viktigt för föräldrar, men det kan vara svårt att hitta tid för det. Här är några tips för att göra egenvård till en prioritet.

Vad är egenvård och varför är det så viktigt?

Egenvård är ett viktigt begrepp som många föräldrar förbiser. Det är mer än att bara ta ett bubbelbad eller tända ett doftljus – det handlar om att verkligen ägna tid och kraft åt att hålla sig fysiskt och känslomässigt balanserad, även när man ställs inför vardagliga stressfaktorer. Detta kan se olika ut för varje förälder, men det slutliga målet är att behålla sitt förstånd samtidigt som man jonglerar med att vara en förälder. Genom egenvård kan föräldrar vårda sig själva, fokusera på sina energinivåer, lära sig att bättre hantera svåra situationer och till och med få tid för roliga aktiviteter utanför föräldraansvaret. Hur utmanande det än kan vara, hjälper det dig att investera i dig själv att bli en starkare och friskare förälder – vilket i slutändan påverkar dina barn på ett positivt sätt.

Olika typer av egenvård en förälder kan göra

Att vara förälder är en av de mest utmanande och givande rollerna man kan ha – det innebär intensiva känslor, hårt arbete, uppoffringar och glädje. Det som många föräldrar dock inte tar sig tillräckligt med tid för är egenvård. Det finns en uppsjö av olika aktiviteter som föräldrar kan göra för att ta hand om sig själva, bland annat fysiska aktiviteter som promenader eller vandringar, yoga eller pilates och simning. 

Och för att spåra dina fysiska aktiviteter kan du använda din Amazfit-smartwatch. 

Att använda en Amazfit smartwatch för att spåra dina fysiska aktiviteter kan vara ett utmärkt sätt att se till att du får ut det mesta av din egenvårdsrutin. Med en rad olika spårningsalternativ, som t.ex. stegräkning och se hjärtfrekvens, är det lättare än någonsin för föräldrar att hålla koll på sin fysiska hälsa.  Dessutom kan klockan användas för att ställa in mål, påminnelser och spåra din sömn. Det bästa av allt är att du enkelt med några klick kan byta utseende på din Amazfit klocka. Unna dig något fint och byt ut armbandet på din Amazfit med ett nytt armband från Klockarmband.se.

Kreativa sysselsättningar som att måla, skriva eller föra dagbok är också utmärkta alternativ. För dem som vill koppla av sin kropp och sitt sinne gör meditation, läsning och musik alltid underverk. Oavsett vilken aktivitet du väljer att ägna dig åt som en del av din egenvårdsrutin ska du veta att det är viktigt att ta hand om dig själv för att du ska kunna vara ditt bästa jag för dem du älskar mest – din familj!

Tips om hur du kan prioritera egenvård i ditt liv som förälder.

Som förälder kan det kännas omöjligt att avsätta tid för sig själv. Därför är det viktigt att prioritera egenvård och göra det till en icke förhandlingsbar del av ditt liv. Börja i liten skala med små saker som får dig att känna dig avslappnad – som att ta fem minuter extra i duschen eller brygga en varm kopp te åt dig själv när du vaknar på morgonen. När du väl har kommit in i praktiken kan du sakta öka dessa moment tills de blir något du åtar dig varje dag. Och om ditt veckoschema känns för hektiskt för att du ens ska kunna avsätta trettio minuter för “mig-tid”, försök att göra mindre aktiviteter som att stretcha på jobbet eller lyssna på en podcast på vägen hem. Alla förtjänar stunder av föryngring, så se till att ta dem så ofta som möjligt och snåla aldrig på egenvård!

Några idéer om enkla och prisvärda aktiviteter för egenvård som föräldrar kan göra.

Självvård är viktigt för att föräldrar ska kunna vara lyckliga, friska och fokuserade på de viktiga uppgifter som deras roll kräver. Hur kan en förälder trots allt ge sin familj kärlek om han eller hon inte har något kvar att ge? Det krävs varken mycket tid eller pengar för att ta sig bort från föräldraskapets stress och in i en egen värld av avkoppling. Njut av en lugn kopp te medan du tar en ostörd promenad utomhus, använd andningstekniker för att släppa spänningar, ta fram färgpennor och papper och uttryck vad som verkligen går dig genom huvudet, ta på dig en mjuk pyjamas och ta en spännande bok, eller gör en läcker smoothie med färsk frukt i ditt eget hem – egenvård kan vara så kreativ eller enkel som du själv väljer att vara!

Ta hand om dig själva så att du kan bli en lugn och sansad förälder.

Att uppfostra en familj är hårt arbete! Vi vill alla vara den bästa föräldern för våra barn, men om vi försummar vårt eget välbefinnande i processen kanske det inte blir som vi hoppades. Det är viktigt att vi tar hand om oss själva först så att vi kan ge våra barn den odelade kärlek, uppmärksamhet och det stöd de behöver från oss. Att regelbundet ta tid för egenvård – vare sig det handlar om att vara uppmärksam, motionera tillräckligt eller helt enkelt ta ett lugnande bad – kan hjälpa oss att ladda upp våra batterier och göra oss till effektivare och mer framgångsrika föräldrar. Att ta pauser är inte själviskt; det gör det faktiskt möjligt för oss att bli bättre versioner av oss själva så att vi kan dyka upp för våra barn varje dag med en hälsosam och positiv attityd. Om vi håller oss friska och välmående kommer vi säkert att kunna uppfostra friskare familjer överlag!

Sammanfattningsvis är egenvård viktigt för att föräldrar ska kunna vara den bästa versionen av sig själva. Det hjälper inte bara till med den allmänna balansen och det mentala välbefinnandet, utan främjar också empati och förståelse i föräldraskapet. Oavsett om du vill avsätta lite “mig-tid” varje dag eller ägna dig åt aktiviteter som ger dig glädje och avkoppling finns det många sätt att upprätthålla ditt välbefinnande som förälder. Kom ihåg att egenvård alltid ska komma först, så ge dig själv tillåtelse att släppa taget om dina andra ansvarsområden och ta lite tid ur din hektiska vardag för att prioritera dig själv. Du kommer att bli förvånad över hur mycket lättare det blir för dig att ta dig an de utmaningar som föräldraskapet innebär. Så gå vidare och ta dig tid för dig själv – du förtjänar det!

Unna dig även något fint och köp ett nytt armband till din Amazfit från Klockarmband.se

You may also like