När det regnar och öser ned är det många roliga aktiviteter som är uteslutna. Vad ska man göra som förälder för att hitta på aktiviteter med barnet när det regnar? Nedan har vi sammanställt en lista över våra favoritaktiviteter – både inne och ute. Så ta fram regnkappan och galoscherna och låt oss börja! – eller inte om du hellre stannar inne i värmen 🙂

Roliga inomhusaktiviteter för barn

Det finns ingen anledning att låta ett litet regn spåra ur din dag. Det finns faktiskt många roliga saker att göra inomhus när det regnar ute. Här är några idéer som kan hjälpa dig att komma igång:

 • Bygg ett fort med filtar och stolar

 • Spela tagg eller freeze tagg.

 • Gör en hemgjord film med din telefon eller kamera.

 • Rita bilder eller skapa skulpturer med modelleringslera.

 • Spela brädspel eller kort

 • Gör en utklädnadsshow för dina föräldrar eller syskon.

Alternativen är oändliga, så var kreativ och ha kul!

Tack till webbplatsen Baby & Barn som gav oss inspiration till den här artiklen. Där hittar du många andra tips som dessa för att ha roligt med dina barn när regnet öser ned i backen.

Pyssel för regniga dagar att göra tillsammans

Det finns så många saker att göra med barnen när det regnar, att det kan vara svårt att välja bara en! Men oroa dig inte, vi har allt du behöver.

En bra aktivitet är att pyssla tillsammans. Ta fram färgerna, kritorna, pappret och klistermärkena och var kreativ! Ni kan göra hemgjorda kort och inbjudningar, måla bilder eller till och med sätta ihop ett collage. Alternativen är oändliga.

En annan rolig aktivitet är att läsa sagor tillsammans. Ta med några av ditt barns favoritböcker och mys i soffan. Eller om det är en vacker dag utomhus kan du ta med dig en filt och hitta en plats under ett träd för att läsa. Detta är också ett utmärkt tillfälle att introducera ditt barn till nya böcker och författare.

Och sist men inte minst, varför inte ha lite roligt i köket? Laga några goda mellanmål eller godsaker tillsammans. Rör på händerna och ha roligt och skratta och prata.

Sopp- och filmkvällar

Netflix och chill är ett populärt begrepp för en dejt nuförtiden, men vad händer när vädret inte samarbetar? Då är det dags att bli kreativ och ha en filmkväll hemma.

Det finns gott om aktiviteter för att hålla barnen underhållna en regnig dag, men en av våra favoriter är en klassisk sopp- och filmkväll. Så här går det till: Gör ditt favoritsopprecept och lägg det i en stor gryta på spisen för att hålla det varmt. Ställ sedan upp en projektor eller tv i vardagsrummet och gör dig redo att titta på några filmer.

Vi rekommenderar att du har några olika genrer till hands, som action, äventyr, komedier och familjefilmer. Och glöm inte popcornen!

Laga läckra matprojekt tillsammans med barnen

Varför inte ta en paus från de vanliga regniga dagarna och göra något lite annorlunda? Att laga mat tillsammans med barnen är ett utmärkt sätt att knyta band, lära sig nya färdigheter och ha kul i köket.

Ni kan piska upp en läcker godbit som chokladkakor eller hemgjorda pizzor, eller sätta ihop roliga projekt som hemgjord glass. Ni kommer inte bara att skapa något läckert utan ni får också dela lite kvalitetstid tillsammans. Om du känner för att vara kreativ, varför inte prova att sätta ihop egna recept och uppfinna en måltid som dina barn kommer att minnas för alltid?

Matlagningsaktiviteter är också utmärkta för att lära barn grundläggande kulinariska färdigheter, t.ex. att mäta ingredienser, förstå näringsdeklarationer eller helt enkelt lära sig att följa instruktioner. Om de dessutom hjälper till att förbereda måltiden är det mer sannolikt att de äter den, eller hur? Så var inte rädd för att kladda i köket och skapa roliga minnen med dina barn under de regniga dagarna!

Spela spel och aktiviteter som är utformade för regniga dagar

Ett av de bästa sätten att umgås med barnen en regnig dag är att spela spel som är utformade för regniga dagar. Det finns många bra brädspel och aktiviteter som kräver minimal ansträngning att sätta upp och som kan hålla dina barn sysselsatta i timmar. Här är några idéer:

 • Utmana dig själv och dina barn att spela upp situationer, karaktärer, djur eller sånger.

 • Sätt ihop ett pussel – pussel är ett utmärkt sätt att arbeta med problemlösning och motoriska färdigheter.

 • Ha en jakt på saker inomhus – detta kan göras i vardagsrummet eller i hela huset om du känner dig äventyrlig. Det är bara att gömma några föremål runt om i huset och låta barnen leta efter dem!

 • Gör pappersflygplan – detta är en rolig aktivitet som inte kräver några extra material, bara lite färgglatt papper och sax. Låt barnen designa sina egna pappersflygplan och tävla sedan mot varandra för att se vems plan som flyger längst.

Ha ett roligt filmmaraton med familjen

Vad sägs om ett filmmaraton med familjen? Det är ett sätt att fördriva tiden när det regnar ute – och det kan bli ännu roligare när ni sitter i ert eget hem.

Ta tillfället i akt att välja ut några av dina favoritfilmer – eller kanske några som du inte har sett ännu – och slå dig ner i soffan! Du kan också bjuda in några vänner och göra det till en filmkvällsfest. Vad ni än bestämmer er för, gör det ännu bättre om ni lägger till popcorn och snacks, och barnen kommer definitivt att uppskatta det!

För att få ut det mesta av familjefilmkvällen får du inte glömma att skapa en atmosfär. Skaffa några bekväma kuddar, ha några rekvisita i närheten (som hattar eller solglasögon), sänk ljuset och höj volymen. Och framför allt, glöm inte att pausa för diskussioner efter varje film, så att ni kan gå igenom vad ni sett och prata om vilka era favoritkaraktärer var!

Uppmuntra utomhuslek även när det regnar

Att uppmuntra till utomhuslek även när det regnar är ett bra sätt att hålla barnen underhållna. De flesta av oss känner till det gamla talesättet att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga klädval. Så ta fram vattentäta stövlar och ponchos och låt dem utforska i regnet.

Eftersom barn har en tendens att vara mycket fantasifulla kan du också uppmuntra dem att hitta på egna utomhuslekar och aktiviteter. Från lerpajer till att plaska i vattenpölar – lite regn kommer inte att dämpa deras entusiasm för att ha roligt. Dessutom är det alltid bäst för barnen att få lite frisk luft även när det regnar ute – det bidrar till att hålla deras kroppar friska och kan hjälpa till att förebygga sjukdomar som förkylning och influensa.

Glöm inte heller att se till att de har ett säkert utrymme där de kan förvara sina våta kläder och redskap när de är klara utomhus!

Kreativa sätt att utforska regnet

Vem har sagt att det måste vara dåligt att sitta inne med barnen? Regniga dagar är en perfekt ursäkt för att sätta dina kreativa färdigheter på prov och utforska alla intressanta sätt att lära känna regnet på.

Varför inte ta med barnen på en snöjakt i din trädgård? Ge dem ledtrådar och låt dem leta efter fotspår av djur, blommor och insekter som fortfarande syns trots det blöta vädret. Eller varför inte starta ett konstprojekt inomhus med regntema, som att måla en vacker regnbåge eller skapa en konstinstallation med regndroppar?

Du kan till och med göra det till ett experiment. Fyll olika behållare (som burkar, flaskor eller till och med glas) med olika mängder vatten och ställ sedan upp dem utomhus i regnet. Du kan mäta när varje behållare fylls upp och observera vilken behållare som fylls upp först. Det är ett roligt sätt för barnen att lära sig om vattenabsorption!

Säker lek i regnet

Ingenting skriker barndomsglädje som att plaska runt i regnet! Om du inte kan hålla dem torra kan du låta dem springa runt och utforska utomhus eller låta dem flyga drakar. Glöm inte att ge dem rätt utrustning: regnstövlar, regnjackor, paraplyer och handdukar.

För att se till att de är säkra kan du bestämma ett område där de kan leka utomhus och sätta upp gränser. Du kanske också vill hålla ett öga på dina barn när de leker och påminna dem om säkerhetsregler som att inte springa nära vägar eller floder.

Innan de går ut för att leka i regn kan du hjälpa dem att förbereda sig genom att packa en väska med mellanmål, vattenflaskor och andra saker som kan komma till nytta. Kom ihåg att det handlar om att de ska ha roligt och vara kreativa, så tveka inte att hjälpa dina barn att komma på idéer till aktiviteter.

Några sista idéer

Vi avslutar artikeln med 5 extra tips för det är alltid svårt att hitta saker att göra med barnen när det regnar utomhus. 

 1. Baka tillsammans. Baka något gott tillsammans med barnen, till exempel chokladkakor eller lussekatter. Det är en rolig aktivitet som barnen kommer att älska och de kommer även lära sig om mätningar och om att följa recept.

 2. Bygg lego. Legobyggen är ett klassiskt sätt att sysselsätta barnen när det regnar utomhus. Ge dem lite tid att bygga något som de har tänkt på eller ge dem en byggbeskrivning för att se vad de kan skapa.

 3. Pyssla. Det finns många olika saker man kan pyssla med, till exempel målning, papper och penna eller pärlor. Ge barnen lite tid att skapa något eget och se vad de kommer på.

 4. Spela spel. Spela olika spel tillsammans med barnen, till exempel kort- eller brädspel. Det är ett bra sätt att tillbringa tid tillsammans och lära barnen om sportsmanship.

 5. Läs en bok. Ge barnen tid att läsa en bok eller berätta en historia för dem. Det är ett bra sätt att stimulera deras fantasi och få dem att älska att läsa.

Oavsett vad man väljer att göra, är det viktigt att ge barnen tid och utrymme att utforska och skapa saker på egen hand. Det är ett bra sätt att hjälpa dem att utveckla sin kreativitet och lära sig nya saker.

 

You may also like